Womanly: ”FloatFit is dé aquafitness trend”

Gepubliceerd op: 14 mei 2023

Heb jij weleens gehoord van FloatFit? Wij van Womanly nog nooit, totdat we het zelf gingen uitproberen bij zwembad Hoornse Vaart in Alkmaar. En we moeten zeggen: dat werd een groot succes en smaakte zeker naar meer. Bij deze intensieve body work-out werk je aan een goede conditie in het zwembad. En niets is daarbij te gek! Kijk er dus niet raar van op als de instructeur je vraagt om jumping jacks op de AquaBase plank te doen. Want zelfs dat is na een beetje oefenen op het water mogelijk.

Lesje FloatFit in het zwembad

Hardlopen, fitnessen en boksen kennen we nu wel zo’n beetje. Het leek ons leuk om eens een totaal andere sport te beoefenen. Na wat rond zoeken kwamen we terecht bij FloatFit. In Nederland nog een vrij nieuwe trend op het gebied van aquafitness. Wij waagde de gok in het Sportcomplex de Hoorsne Vaart in Alkmaar. De voorpret begon daarvoor al op het droge toen ik (hoofdredactrice Womanly) naar verschillende vriendinnen wat foto’s stuurde van deze geweldige sport. ‘Wat grappig” en ”hahaha wat is dat dan?” waren enkele reacties.

Dat waren mijn gedachtes in eerste instantie ook want ik had geen idee wat we konden verwachten. Bij het inpakken twijfelde ik nog of een handdoek nodig zou hebben. Thank god dat mijn vriend deze aarzeling belachelijk maakte, want één ding is zeker: het natte zwembad zal je zeker tegemoet komen de eerste keer. Het is een kwestie van staan en opvallen. Met een shirt, trainingsbroek en slippers kwam ik in mijn alle sportiefste bui het zwembad binnen die aanvoelde als goed stokende sauna. Gelukkig trekt dit gevoel bij als je in het water bent.

Wat doe je bij een FloatFit work-out?

FloatFit is een high intensity interval training waarbij je oefeningen doet op een aquabase. Dit is een drijvende met lucht gevulde mat in het water. Je maakt hem aan de voor-en achterkant vast met ringetjes aan twee touwen die in het zwembad liggen. Zo is de plank helemaal stevig om op te staan. Deze briljante Aquabase is ontworpen door Aquaphysical. In het midden van het bord staat er een tekentje zodat je precies weet waar je moet staan voor je balans.

Deze trend is overigens niet overgewaaid uit het verre Amerika, maar komt gewoon dichtbij uit Groot-Brittannië. Daar doen ze deze aquasport al een tijdje. In Nederland wordt het ook wel Aquafloat genoemd in plaats van FloatFit. Als de Aquabase in het water ligt, is het de kunst om met je volle gewicht erop te klauteren. Dat is een hele klus, maar zal je steeds beter afgaan. We begonnen meteen lekker actief met een vol zwembad en een enthousiaste leraar in de Hoornse Vaart in Alkmaar.

Oefeningen met de Aquabase

Squats, lunges en jumping jacks komen allemaal voorbij tijdens het sportieve halfuurtje. ‘Maar dertig minuten’ hoor ik je denken! Dat klinkt kort maar hierna lig je er helemaal af en wil je het liefst met je luie reet in het dichtstbijzijnde bubbelbad liggen. Want intens is het zeker op het water. De kunst is om je balans te houden en dat is nog even een zoektocht in het begin. We begonnen met een vrolijk muziekje die in de tekst aangaf wanneer je naar beneden moest (squats) en naar boven met je lichaam. Dat ging mij nog best aardig af in het water.

Na een paar oefeningen weet je steeds beter hoe je je staande moet houden. Het gedeelte waar iedereen heen en weer ‘shakete’ was nog minder aan mij als beginner besteed. Terwijl iedereen vrolijk van de ene naar de andere kant bewoog lag ik wat minder gezellig in het water te spartelen om vervolgens weer op de plank te klimmen. Toch viel het me aardig mee voor de eerste keer. Het was vooral mega gezellig in zo’n zwembad met vrolijke muziek en een goede work-out. Dit merk je dan ook wel de volgende dag aan de spierpijn.

Wie kan er allemaal meedoen?

Kun je zwemmen? Dan is dat eigenlijk al het antwoord op bovenstaande vraag. Iedereen van jong tot oud kan eraan mee doen. Al viel het ons wel op dat er voornamelijk veel vrouwelijk schoon op de plank stond. Maar ook de mannelijke spierbundels kunnen hier prima worden getraind. Een groot voordeel van FloatFot is dat er geen druk is op je gewichten en botten en dit voorkomt vervelende complicaties.

In tegenstelling tot ‘gewone groepslessen’ duurt een FloatFit-sessie maar halfuurtje. Toch verbrand je er meer dan 300 calorieën mee. Daarnaast verbeter je ook meteen je evenwichtsgevoel. Een win-win situatie dus. Bij zwembad Hoornse Vaart kun je trouwens ook sinds oktober terecht voor twee splinternieuwe aquafitnesslessen: Aquaboksen en Aquajump.

FloatFit bij zwembad Hoornse Vaart in Alkmaar