Sterrenproject en technieklessen voor scholen bij zwembad Hoornse Vaart in Alkmaar

Technieklessen

Bij zwembad Hoornse Vaart in Alkmaar bieden we niet alleen recreatieve activiteiten voor scholen, maar ook technieklessen. Zo werken we bijvoorbeeld mee aan het Jan Arentsz Sterrenproject, waarbij leerlingen de geleerde theorie over ruimtevaart in ons zwembad in de praktijk kunnen brengen.

Sterrenproject

Het Sterrenproject is een jaarlijks initiatief van csg Jan Arentsz, waarbij leerlingen gedurende enkele weken theorielessen over ruimtevaart volgen. Vervolgens komen ze naar ons zwembad om deze kennis in de praktijk te brengen. Dit doen ze door middel van verschillende onderdelen, waarbij gewichtloosheid en de beperkingen die dit met zich meebrengt centraal staan.

Bij een van de onderdelen moeten de leerlingen bijvoorbeeld onder water spijkers in planken slaan of pvc-buizen in elkaar zetten, terwijl ze gewichtloosheid ervaren. Als ze deze materialen zouden laten vallen in de ruimte, zouden ze voorgoed verloren gaan of een groot gevaar voor het ISS kunnen vormen. Bij een ander onderdeel moeten ze een slang onder water ophalen, de slang leegblazen en vervolgens snel de lucht uit hun longen in jerrycans blazen, zodat deze gaan drijven.

Ook snorkelen komt aan bod om gewichtloosheid na te bootsen. Leerlingen voeren verschillende oefeningen uit die je in de ruimte ook zou kunnen doen, zoals een koprol maken of om de lengteas draaien. Daarnaast maken ze draaiingen om de lichaamsassen en zwemmen ze op de rug onder water, terwijl ze hun lichaamsas draaien.

Girlsday

Naast het Sterrenproject werken we ook mee aan Girlsday, waarbij meisjes tussen de 10 en 15 jaar kennismaken met technische beroepen in de praktijk. Zo willen we niet alleen sportiviteit, maar ook technische vaardigheden stimuleren bij jongeren.

Wil je ook een Sterrenproject of andere technieklessen voor je school organiseren? Neem dan contact met ons op via zweminfo@alkmaarsport.nl. We bieden graag een aanbod op maat dat perfect aansluit bij de wensen van je school.

Niet gevonden wat je zocht? Geen probleem!

Heb je niet helemaal gevonden wat je zoekt? Als onderdeel van Alkmaar Sport, bieden Outdoorpark Alkmaar en ijsbaan De Meent een breed scala aan geweldige zwem- en schaatsuitjes voor scholen.

Sterrenproject en technieklessen voor scholen bij zwembad Hoornse Vaart in Alkmaar